Δραγασάκης: Εφαρμόζεται σκόπιμα τακτική οικονομικού στραγγαλισμού

Το πρόβλημα ρευστότητας “είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος”, δηλώνει στην "Αυγή της Κυριακής" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και τη μετάθεση πληρωμών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης.

“Αν αυτό συμβεί”, συμπληρώνει, “μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης”.

Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εισαγόμενη αβεβαιότητα, υποστηρίζει ότι “εφαρμόζεται σκόπιμα μια τακτική οικονομικού στραγγαλισμού”, ενώ υπογραμμίζει πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα από κοινού με τους θεσμούς, “η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού”.

Επισημαίνει πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει να εργαστούμε για συμφωνία με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, και όχι να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίου, και τονίζει: “Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου, αν όχι και εντός του Απριλίου”.

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα, λέει πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες, λόγω του ότι “δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του... οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές”.

Κατά τον κ. Δραγασάκη, οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, “από τις εγχώριες ελίτ, τα 'κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας'”.