Μάρδας: Παρουσιάστηκε απρόβλεπτη απόκλιση στα έσοδα

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξήγησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

"Παρουσιάστηκε μια απρόβλεπτη απόκλιση στα έσοδα και τις δαπάνες του Απριλίου" τόνισε ο κ. Μάρδας και συμπλήρωσε: "ένα σημαντικό ταμειακό έλλειμα το οποίο και θα φαινόταν από τις 24 Απριλίου.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά "από τις 24/4 μέχρι τέλος του μήνα δεν καλυπτόταν το κενό και έτσι προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου".

 

 

"Εξασφαλισμένα τα διαθέσιμα"

 

Νέες ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και τα πανεπιστήμια να μην τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος παρείχε και από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως ο λογαριασμός διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου καλούνται να μεταφέρουν τα χρήματά τους οι φορείς, επενδύονται σε ρέπος, που δεν χάνουν την αξία τους και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη.

Δεν πρόκειται για λογαριασμό κοινού κεφαλαίου, που αναφέρεται σε διάφορα χρεόγραφα που μπορεί να χάσουν την αξία τους, σημείωσε ειδικότερα. Επίσης, εξήγησε ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα μεταφερθούν στο λογαριασμό των διαθέσιμων (διαθέσιμο είναι ό,τι δεν είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένη χρήση) και κάλεσε τους δημάρχους να κρατήσουν τους πέντε κωδικούς συγκεκριμένων εγγραφών και να μεταφέρουν τα χρήματα των εσόδων από τους υπόλοιπους 112 κωδικούς.

Δεν χρειάζεται γι' αυτό η παραμικρή εγκύκλιος ή ρύθμιση, διεμήνυσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε πως δεν αποτελούν ανταποδοτικά τέλη τα περίπτερα, τα πρόστιμα, οι ενοικιάσεις χώρων και όλοι οι άλλοι 117 κωδικοί (μείον οι πέντε συγκεκριμένες εγγραφές, που προανέφερε) "κι εκεί υπάρχουν τα χρήματα".

Όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις στους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και τους πανεπιστημιακούς και εξέφρασε την πεποίθηση πως πλέον λύθηκαν όλες οι απορίες τις οποίες εξέφρασαν.

Ο κ. Μάρδας, ωστόσο, απάντησε και από το βήμα της Ολομέλειας στα θέματα που έθεσε η Αντιπολίτευση, επισημαίνοντας κατ' αρχάς πως λογαριασμός των διαθέσιμων της Τράπεζας της Ελλάδος λειτουργεί όπως ένας κανονικός λογαριασμός διαθέσιμων και ως εκ τούτου δεν συντρέχει ανησυχία, διότι "όποιος καταθέτει τα χρήματά του σε αυτόν τον λογαριασμό, χρήματα θα πάρει - δεν θα πάρει ούτε ρέπος, ούτε ομόλογα".

"Όπως ακριβώς όταν καταθέσετε χρήματα σε μια εμπορική τράπεζα, χρήματα παίρνετε, δεν παίρνετε τα προϊόντα στα οποία επένδυσε η τράπεζα τα χρήματά σας", είπε απευθυνόμενος στο Σώμα και πρόσθεσε πως ήδη δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους δύο έγγραφα της ΤτΕ και γραπτές εξηγήσεις.

Διευκρίνισε επιπλέον πως οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν 151 εκατ. ευρώ ενώ οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν διαθέσιμα έτσι ώστε να τα πάρουν από τις συνεταιριστικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως και για αυτό υπάρχει παρακολούθηση και μέριμνα.

Σχετικώς με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αφού ο κ. Μάρδας είπε πως αν κάποιος Δήμος έχει έξι χρόνια σε εμπορική τράπεζα χρήματα σημαίνει ότι έχει πολλά διαθέσιμα, στο δε ερώτημα "τι θα γίνει αν διακοπεί η προθεσμιακή κατάθεση", ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση "αναλαμβάνει την ευθύνη της πληρωμής των ζημιών (penalty)" και μάλιστα ήδη ετοιμάστηκε η σχετική ρύθμιση.

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα χρήματα των κληροδοτημάτων που πρέπει να βρίσκονται σε τράπεζες μπορούν να μπουν στον λογαριασμό, όπως και αυτά από την αξιοποίηση της περιουσίας. Ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται ρύθμιση, γιατί δεν είναι διαθέσιμα και δεν θα μεταφερθούν τα χρήματα τα οποία προέρχονται από την ΕΕ, παρά μόνον το ποσό (10% ή 15%) που αφήνει στο πανεπιστήμιο κάθε έργο χρηματοδοτούμενο από τα κοινοτικά κονδύλια.