Μήνυμα Ντράγκι στην ελληνική κυβέρνηση μέσω… Εύας Καϊλή

Τη δική του απάντηση προς την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επιστροφή του 1.2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση από τον ESM, δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στην απάντηση του έπειτα από ερώτηση της Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή σε ερώτημα που του είχε τεθεί από τις 5 Μαρτίου, ο κ. Ντράγκι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "το Eurogroup δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις" και συμπλήρωσε ότι "κάθε απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο που σχετίζεται με την παροχή ELA από την Τράπεζα της Ελλάδα εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν κατά το χρόνο της αξιολόγησης".

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του κ. Ντράγκι:

"Κατ 'αρχάς, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι οποιαδήποτε απόφαση που αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA) λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με πλήρη ανεξαρτησία.

Το Eurogroup δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Η ΕΚΤ είναι ένα θεσμικό όργανο που λειτουργεί με κανόνες και δεσμεύεται από τις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες απαιτούν από το Ευρωσύστημα να δανείζει σε φερέγγυες τράπεζες, έναντι επαρκούς ασφάλειας, και να απέχει από την άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Κάθε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστη με τους κανόνες νομισματικής χρηματοδότησης, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο που σχετίζεται με την παροχή ELA από την Τράπεζα της Ελλάδα εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν κατά το χρόνο της αξιολόγησης".