Πού τα βρήκαν και που τα “χάλασαν” κυβέρνηση και δανειστές

Αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά για συμφωνία μέσα στο Μάιο μετά και την αρχική συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Brussels Group.

Τα κλιμάκια Ελλάδας και δανειστών συγκλίνουν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ, ενώ εντοπίζεται ένα πρώτο σημείο επαφής στις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συνεδριάσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στον ΦΠΑ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η Αθήνα έχει να δώσει δύο πολύ σημαντικές "μάχες" αυτή την εβδομάδα, μία στο Euro Working Group της Τετάρτης 22 Απριλίου και μια στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Λετονία.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κόψει τις πρόωρες συντάξεις, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αποκλείεται τελικά να μπει στη συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τα επόμενα 24ωρα, με στόχο να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος έως το Eurogroup της Παρασκευής, ενώ για μεθαύριο, Τετάρτη ορίστηκε συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η ελληνική πλευρά βιάζεται για συμφωνία καθώς πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, και στη συνέχεια να βρει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις.