“Παράθυρο” Σόιμπλε για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα

"Χαραμάδα" για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα άνοιξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις ειρωνείες που διατύπωσε προς την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, αμέσως μόλις οι τρεις Θεσμοί (τρόικα) διαπιστώσουν κάποια έστω μικρή πρόοδο σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα με συγκεκριμένη λίστα μέτρων και εφαρμογή τους, οι Ευρωπαίοι θα δώσουν το "οκ" για να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Πλέον οι κινήσεις είναι στα χέρια της Ελλάδας να συμφωνήσει και να προχωρήσει ένα μίνιμουμ μέτρων για να πάρει οικονομική ανάσα.

Η θέση του κ. Σόιμπλε φαίνεται ότι έχει αλλάξει επί της ουσίας παρά τη σκληρή ρητορική προς την ελληνική κυβέρνηση και τις ειρωνείες για τα λεφτά από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

"Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση, όχι 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές. Ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει το 100% όσων ζητούνται", υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, κάτι που λέει για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες.

"Το ελληνικό πρόγραμμα είναι μακράν το δυσκολότερο" συμπλήρωσε, αναφέροντας πως Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή να χάσει ένα κράτος-μέλος, η απάντηση του κυρίου Σόιμπλε ήταν "όχι".

Με μια σχετική διάθεση ειρωνείας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα: "Αν βρείτε κάποιον στο Πεκίνο, στη Μόσχα κλπ, που θέλει να σας δανείσει χρήματα, εμείς είμαστε οκ, πάρτε τα".

Μάλιστα παρά το άνοιγμα για εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα δεν άφησε ασχολίαστο τον Γιάννη Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε:

"Είναι ένας διάσημος οικονομολόγος. Όχι ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία".