Κυβέρνηση: Επαναφορά της 13ης σύνταξης από το Δεκέμβριο του 2015

Επανεισαγωγή της δέκατης τρίτης σύνταξης για τους συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα προβλέπει η λίστα κοστολογημένων μέτρων, καθώς περιλαμβάνεται στο κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο κατέθεσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Financial Times: Αυτή είναι η λίστα των μέτρων Βαρουφάκη

Αναλυτικά αναφέρεται ότι:

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταξιούχων με χαμηλό εισόδημα, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλες κοινωνικές και εισοδηματικές ομάδες, καθώς και μεγάλη μερίδα πολιτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις συντάξεις είναι η επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης, η οποία θα απονέμεται σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα (με μηνιαίες συντάξεις και όριο που θα συμφωνηθεί) από το Δεκέμβριο του 2015.

Αρμόδια αρχή σύμφωνα με το κείμενο για τη διαχείρηση του συγκεκριμένου ζητήματος θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ( Υπουργείο Εργασίας ) και με βάση το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2015.

Η δημοσιονομική δαπάνη εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια ευρώ για το 2015. Τεχνικές λεπτομέρειες για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης δαπάνης θα είναι διαθέσιμες από την αρμόδια αρχή.