Financial Times: Αυτή είναι η λίστα των μέτρων Βαρουφάκη

Στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος υπολογίζονται τα έσοδα που υπολογίζει πως θα φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της λίστας μέτρων που κατατέθηκε σήμερα στους Θεσμούς. Αυτό αποκαλύπτουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, που δημοσιεύουν επίσης ολόκληρη την ελληνική πρόταση.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της Λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδων) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα στον προϋπολογισμό του 2015 από 4,7 δισ. ευρώ έως 6,1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς και της αλλαγής του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα (που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ) κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά την ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.

Τι προβλέπεται για τη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

-Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ) θα συνδυάζει τα τραπεζικά εμβάσματα με βάσεις δεδομένων για τη φορολογική δήλωση, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

• Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ανάλυσης κινδύνου υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ της ελληνικής κυβέρνησης .

• Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε ένα σύνολο από 5 συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι λεπτομέρειες αυτών των πρωτοβουλιών είναι άμεσα διαθέσιμες για συζήτηση με τα θεσμικά όργανα.

• Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος των νομοσχεδίων - δράσεων - διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων, στην εκτενή λίστα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:

Κινητοποίηση λοιπών δημοσίων εσόδων (αύξηση εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών)

Αποκρατικοποιήσεις (συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ)

Διαχείριση δημοσίων οικονομικών (μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, αυξημένη επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών, σχέδιο “πόντων πολίτη” για τους νομοταγείς φορολογούμενους, μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών)

Δημόσια διοίκηση (πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών, συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία)

Κρατικές επιχειρήσεις (ενίσχυση της επίβλεψης και των διαδικασιών αξιολόγησης των κρατικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου)

Επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνισμός (μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύνδεση του Εθνικού Κτηματολογίου με το μητρώο ακινήτων)

Αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων του τραπεζικού τομέα (στρατηγικό πλαίσιο για τη σταθεροποίηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αυξημένη ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανάπτυξη νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του δικτύου των συνεταιριστικών και περιφερειακών τραπεζών)

Ενέργεια και Περιβάλλον (ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία)

Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (εισαγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαμεσολάβηση, εισαγωγή ψηφιακής αρχειοθέτησης)

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (μέτρα για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας)

Μεταρρυθμίσεις Κοινωνικής Πρόνοιας (βελτίωση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2016, αναστολή της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ, διάλογος για τους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, επαναφορά της 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους, συντόμευση της διαδικασίας για την καταβολή της σύνταξης σε νέους συνταξιούχους, αλλαγές στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών, επανεξέταση των σχεδίων εθελοντικής εξόδου, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ανοικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας (σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας)

Ανθρωπιστική κρίση (κουπόνια σίτισης, επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, επιδότηση ενοικίου, επανασχεδιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος)

Διαβάστε: Επαναφορά της 13ης σύνταξης από το Δεκέμβριο του 2015