Λαφαζάνης:Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα από το ρωσοτουρκικό αγωγό

Το ζωηρότατο - όπως το χαρακτήρισε - ενδιαφέρον της Αθήνας για τον Turkish Stream, το ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικου αερίου, που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στις επαφές, που είχε στη Μόσχα, με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και τον επικεφαλής της Gazprom, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. 
 
"Είναι απόλυτα αναγκαία μια αναβαθμισμενη ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία. Θα βοηθήσει να αλλάξει η εικόνα και της Ελλάδας και της Ευρώπης", τόνισε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα είναι ριζικά αντίθετη σε κυρώσεις και σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα. 
"Δείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον για τον αγωγό και την επέκτασή του στο ελληνικό έδαφος, την οποία θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Η απόφασή μας θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η χώρα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός, δεν είναι υποτελής σε καμία δύναμη. Θέλουμε να υπηρετούμε το γενικό συμφέρον και την ενεργειακή ασφάλεια", δήλωσε και σημείωσε :  "Το να σηκώνονται τεχνητά τείχη απέναντι στη Ρωσία και τα αποθέματά της, είναι λάθος για όλους και η απομόνωσή της θα είναι κακή για όλους. Δεν πρέπει ο μόνος δρόμος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να είναι μέσα από τη Γερμανία. Θα σήμαινε την ενεργειακή γερμανοποίηση της Ευρώπης. Πρέπει η Ευρώπη να ευνοήσει πολλαπλούς δρόμους για το αέριο της Ρωσίας".
 
Ο κύριος Λαφαζάνης δήλωσε ακόμα ότι έθεσε θέμα συμμετοχής ρωσικών εταιριών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. "Θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με δέσμευση της Μόσχας. Συνήθως, οι Ρώσοι δε συμμετέχουν σε διαγωνισμούς εντός ΕΕ τέτοιου χαρακτήρα. Εδώ φαίνεται ότι θα πρωτοτυπήσουν". Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν τροποποιεί τους κανόνες του διαγωνισμού για τα κοιτάσματα, αλλά ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή εταιρειών και χωρών. 
 
Χαρακτήρισε ακόμα απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών. "Καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και ανάγει την Κομισιόν σε υπεραφεντικό. Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε εθνικές πολιτικές στο πλαίσιο της κοινότητας".
 
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα του αγωγού, δήλωσε : " Οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν οποιαδήποτε άποψη. Ωστόσο, κάθε χώρα εκτιμά τα δικά της συμφέροντα. Ακούμε τις απόψεις όλων και προβληματιζόμαστε. Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Η νέα κυβέρνηση δεν ακολουθεί εντολές, αλλά το συμφέρον του λαού. Η χώρα μας πρέπει να ανοίξει νέο κεφάλαιο, με νέα, ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. Δεν έχουμε εντολή από το λαό να παίρνουμε εντολές ή να ακολουθούμε υποδείξεις".