Bloomberg: Η ΕΚΤ αποφασίζει για την αύξηση ή όχι του ορίου του ELA

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να εξετάσει την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

H συνεδρίαση αυτή είναι αρκετά σημαντική για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις της, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου με το σταγονόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ σε λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 3 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που είναι κατά πολύ λιγότερο από ότι ήταν τον Φεβρουάριο.

Η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), δήλωσε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από πλευράς φερεγγυότητας απ' ότι τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι πρέπει να επενδύουν τα διαθέσιμά τους "σε στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα λάβουν τη ρευστότητα που χρειάζονται".