Μέρκελ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να συνεχίσουμε τη δουλειά

Το θέμα της Ελλάδας δεν έλειψε από τις κοινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα έχει ένα περιθώριο ορισμένων αλλαγών για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά εντός ενός ξεκάθαρου πλαισίου.

“Είπα πρόσφατα ότι ο χρόνος είναι το θέμα – αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οπότε νομίζω πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε”, δήλωσε η Μέρκελ.

Την Τετάρτη θα γίνει πάλι συντονισμός στο EuroWorking Group και μετά σίγουρα θα συνεχιστεί η εργασία με τους θεσμούς, ανέφερε η καγκελάριος, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας. "Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου [...] Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, και ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε ότι “χάσαμε πολύ χρόνο” σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και ζήτησε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες.

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων", δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει: "Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας - Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί την Μόσχα και πρόσθεσε: "Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα", ενώ ο Ολάντ τόνισε ότι "οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη", για να προσθέσει ότι "δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή".