ΒΙΝΤΕΟ: Πώς θα μπορούσε να συμβεί μία καταστροφική Grexit

Παραμονή στο ευρώ, καταστροφικό “διαζύγιο” με την Ευρωζώνη ή κάτι άλλο; Σε ένα σύντομο βίντεο, το Bloomberg επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις πιθανές επιλογές που έχει μπροστά της η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρατείνει τη λιτότητα στην Ελλάδα, πηγαίνοντας κόντρα στις υποσχέσεις με τις οποίες εξελέγη, με αντάλλαγμα τα δάνεια που έχει ανάγκη. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός με τους εταίρους, τότε μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, που ενδεχομένως να προκαλέσουν μία αντι-ευρωπαϊκή αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει είτε τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, είτε μία περίοδο άγριων ταραχών που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να εκδώσει νέο νόμισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με το Bloomberg, τράπεζες και επιχειρήσεις θα κηρύξουν πτώχευση, λόγω της αδύναμης οικονομίας, και η χώρα να μείνει οικονομικά μετέωρη.

Κατόπιν αυτού, η Ελλάδα πιθανόν να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη με μία άτακτη χρεοκοπία. “Καμία βοήθεια δεν προσφέρεται για την υποστήριξη του νέου νομίσματος, οι τράπεζες και η κυβέρνηση καταρρέουν. Η νέα ύφεση σπρώχνει την Ευρώπη ξανά σε νέα ύφεση”.

Δείτε το βίντεο εδώ.