Κυβερνητικές πηγές: Συμφωνήσαμε να μην πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι

Σε καλό κλίμα συνεργασίας συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις στο Brussels Group, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρώτη μέρα, το Σάββατο, ολοκληρώθηκε με “ουσιαστική και λεπτομερή” συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στο πλαίσιο της συζήτησης δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινήσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνουν, στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι “συνήθεις ύποπτοι”, αλλά και οι “έχοντες και κατέχοντες”.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα, θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, αναφέρουν εξάλλυο, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, και σε κάθε περίπτωση επικαλούνται τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι "δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση."