Financial Times: Η Ελλάδα πληρώνει συντάξεις – αλλά τι θα γίνει με το ΔΝΤ;

"Η Ελλάδα θα πληρώσει συντάξεις... αυτόν το μήνα", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

"Οτιδήποτε πρέπει να πληρωθεί, θα πληρωθεί εγκαίρως - αυτό σημαίνει μισθούς, συντάξεις και την επιχορήγηση στο ΙΚΑ", τονίζει ο κ. Μάρδας, απορρίπτοντας παράλληλα ως "αβάσιμες" φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να εκδίδει ομόλογα (IOU) προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μάρδας "δεν μπορούσε να δώσει διαβεβαιώσεις για μία ξεχωριστή αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου", υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα αυτά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πάντως, η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται, όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα. "Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις τον Ιανουάριο στις πληρωμές ΦΠΑ και φόρων περιουσίας λόγω των εκλογών. Αλλά καταφέραμε να τις εξισορροπήσουμε γρήγορα με έναν γύρο περικοπών ύψους 1 δισ. ευρώ, κυρίως σε σπάταλες δαπάνες διαφόρων υπουργείων", σημειώνει, και προσθέτει: "Τώρα η κατάσταση αλλάζει... οι άνθρωποι άρχισαν να πληρώνουν το φόρο ακίνητης περιουσίας ξανά τον Φεβρουάριο και έχουμε δει πολύ καλές εισροές τον Μάρτιο.

Ένας λόγος για τη βελτίωση της κατάστασης, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει αναγκάσει κρατικούς φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στο Κοινό Ταμείο της κεντρικής τράπεζας", ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του ΟΑΕΔ, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ο διοικητής του Οργανισμού αρνήθηκε να παραχωρήσει τα αποθεματικά, ζητήθηκε η παραίτησή του και η αντικαταστάτριά του συμμορφώθηκε με την κυβερνητική απαίτηση.