ΔΝΤ: Δεν είπαμε ποτέ ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο συνεργάσιμη χώρα

“Εποικοδομητική συζήτηση” για τα επόμενα βήματα και τη στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση για την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε άλλες ερωτήσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου στην Αθήνα και είπε ότι “οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής”.

Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τις δόσεις της προς το ΔΝΤ μέσα στον Μάρτιο, απαντώντας δε σε ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ “να καθυστερήσει η επόμενη δόση”, δήλωσε πως δεν το γνωρίζει, προσθέτοντας ότι “η Ελλάδα έχει τονίσει δημόσια την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της”. Επίσης, επεσήμανε πως όταν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, τότε διακόπτεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σε ερώτημα για το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο υποστηριζόταν ότι το ΔΝΤ θεωρεί την Ελλάδα ως “τη λιγότερο συνεργάσιμη χώρα” στην 70χρονη ιστορία του, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι “θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σ' αυτό”.

Τέλος, ρωτήθηκε και για τη λίστα Λαγκάρντ και αν συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Λαγκάρντ-Τσίπρα, καθώς επίσης και για “το γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια, οι πλούσιοι ακόμη δεν πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους”. Η απάντησή του ήταν: “Ως ΔΝΤ, είμαστε ξεκάθαροι για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και κυρίως όσον αφορά τη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού”.