Fortune: Να ποιος είναι ο μπαμπούλας της Ελλάδας!

Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της ελληνικής κυβέρνησης στις διεκδικήσεις της για την έξοδο απο την “παγίδα χρέους” μέσα στην οποία βρίσκεται η χώρα μας δεν είναι οι “κακοί Γερμανοί” και οι βόρειοι σύμμαχοί της, αλλά η Ισπανία και η Πορτογαλία, επισημαίνει σε άρθρο του στο Fortune ο αρθρογράφος Τζέφρι Σμιθ.

Αυτό, υποστηρίζει ο Σμιθ, δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη: “Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία έχουν κάνει οξύτατα οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και αρχίζουν να τις βλέπουν να αποδίδουν. Ήταν οι πιο ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης στο δεύτερο μισό του περσινού έτους”, εξηγεί.

Το τελευταίο που θα ήθελε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σχολιάζει ο Σμιθ, είναι να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος: “Όχι μόνο θα κόστιζε χρήματα στους Ισπανούς φορολογούμενους (αν και όχι τόσα όσα υποστηρίζει), θα έμοιαζε σαν κορόιδο που αποδέχθηκε τους δρακόντειους όρους του ισπανικού προγράμματος το 2012. Θα ήταν ένα τεράστιο πολιτικό δώρο στο κίνημα Podemos [...] λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις εκλογές”.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος αποδίδει τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Λουίς ντε Γκίντος περί τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα σε λόγους “εκδίκησης” για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της ισπανικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι “αυτό είναι ντροπιαστικό για τον Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχει υποσχεθεί στους Έλληνες ότι θα ξεφορτωθεί τα πακέτα διάσωσης και τους όρους τους για τα καλά”...