Eurogroup: Ποιες εξαγγελίες εγκαταλείπει η Ελλάδα – Όλο το παρασκήνιο

Έντονες είναι οι διεργασίες και οι συζητήσεις που εκτυλίσσονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών (τρόικα) εν όψει και του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να "κλειδώσουν" τα έξι μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο ούτως ώστε να εκταμιευθεί μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για τα μέτρα που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και το "κούρεμα" στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Άννικα Μπράιντχαρτ εκπρόσωπος του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί αποκάλυψε χθες ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμών και των ελληνικών αρχών έχουν ήδη ξεκινήσει και πως για το σκοπό αυτό υπάρχει ήδη προσωπικό της Κομισιόν στην Αθήνα. Μάλιστα αν αυτό καταστεί αναγκαίο η Κομισιόν όπως κάνει πάντα θα στείλει και άλλο προσωπικό στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι χθες είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σε σχέση με πιθανή τηλεδιάσκεψη του υπουργού οικονομικών με τον Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της τρόικας, το υπουργείο προέβη σε διάψευση και όπως έγινε γνωστό τις συζητήσεις έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χουλιαράκης.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων στους ομολόγους του, τα οποία θα συνοδεύονται από αριθμητικά δεδομένα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνδυασμό με δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. έξυπνη κάρτα του πολίτη), το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου (Fiscal Council) και τη δημιουργία νέου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, στελεχωμένου με προσωρινούς ελεγκτές.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν

Να σημειωθεί ότι σε χθεσινό έγγραφο που διακινήθηκε από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα περιέχονταν οι μεταρρυθμίσεις πυο αναμένεται να παρουσιάσει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές