“Οι… δήθεν ενοικιαστές θα κρυφτούν πίσω από τη μείωση των εξώσεων”

Το φόβο ότι οι κακοπληρωτές, οι μπαταχτσήδες και οι "δήθεν ενοικιαστές", θα κρυφτούν πίσω από το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των εξώσεων, εκφράζει η ΠΟΜΙΔΑ. Ο περιορισμός των εξώσεων εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ανθρωπιστική κρίση, δηλαδή ο 4ος πυλώνας του "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης", περιέχεται ακέραιος στη συμφωνία που εγκρίθηκε από την Ελλάδα και τους εταίρους για την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Το σχετικό νομοσχέδιο έρχεται σύντομα στη Βουλή.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) λοιπόν, απευθύνει αγωνιώδη έκκληση τις τελευταίες μέρες ώστε να υπάρξει μέριμνα για να προστατευτούν όχι μόνον οι ενοικιαστές αλλά και οι ιδιοκτήτες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης πληθαίνει η κατηγορία εκείνη των "δήθεν ενοικιαστών", οι οποίοι εγκαθίστανται σε κατοικίες ιδιοκτητών κυρίως μεγάλης ηλικίας, επαρχιωτών ή αποδήμων, με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν κανένα απολύτως μίσθωμα, λογαριασμό κοινοχρήστων ή κοινής ωφελείας, επωφελούμενοι από τη βραδύτητα είτε της αντίδρασης των ιδιοκτητών, είτε της απονομής της δικαιοσύνης.

Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο για μια πράξη "ποινική η οποία παραμένει ατιμώρητη".

Πάντως, από τα στοιχεία της αγοράς του real estate, προκύπτει ότι 7 στους 10 ενοικιαστές καθυστερεί στην εξόφληση των ενοικίων. Από αυτούς, 1 στους 2 χρωστάει νοίκια τουλάχιστον 2-3 μηνών.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δείχνουν κατανόηση για τις περιπτώσεις που πραγματικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.

Στη θετική αυτή στάση των ιδιοκτητών έχει συνεισφέρει σημαντικά η ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, η οποία όμως από τις αρχές του έτους έχει καταργηθεί, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Εν ολίγοις, αν δεν υπάρξει σύντομα μια νέα ρύθμιση για την παροχή της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τα σχετικά ενοίκια και να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.