Γερμανός οικονομολόγος: Δε βοηθά η λιτότητα μέχρι θανάτου

Η “λιτότητα μέχρι θανάτου” δε βοηθά την Ελλάδα, υποστηρίζει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην Bild ο Γερμανός οικονομολόγος Κρίστιαν Όντενταλ, ζητώντας να δοθεί μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Όντενταλ, επικεφαλής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το παλιό σύστημα που δημιούργησε τα προβλήματα και έχει, έτσι, μια καλή ευκαιρία να μεταρρυθμίσει αυτό το σύστημα. “Για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα αν δεν χρειαζόταν να παρακαλεί για επιπλέον χρήματα (...) Μόνο εάν η Ελλάδα έχει ανάπτυξη, θα μπορέσει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα εφήρμοσε πολιτική λιτότητας άνευ προηγουμένου για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης (...) Δεν υπάρχει οικονομία στον κόσμο η οποία να μην καταρρεύσει με τέτοια λιτότητα. Με μια κατάρρευση της οικονομίας, παρά την πορεία λιτότητας, τα χρέη μπορούν να εξυπηρετηθούν και να αποπληρωθούν ακόμη λιγότερο”, επισημαίνει ο οικονομολόγος.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας και πρώην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, σχολιάζει σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung πως το αποφασιστικό θέμα είναι πώς θα πάει η χώρα καλύτερα, και προσθέτει ότι για τους Έλληνες είναι αδιάφορο εάν η κυβέρνηση είναι συντηρητική ή ριζοσπαστική.

“Θέλουν να επιβιώσουν”, τονίζει, και επισημαίνει ότι “αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένη από την ολιγαρχία”.