Ντομπρόφσκις: Ίσως χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα τον Ιούλιο

Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης τον Ιούλιο, όταν θα λήξει και η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, καθώς οι αγορές πιθανόν να μην είναι ακόμα έτοιμες να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ντομπρόφσκις, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το ευρώ και τη νομισματική ένωση, υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες από τον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, και μπορεί να μην έχει τόσες επιλογές.

“Με την προηγούμενη κυβέρνηση συζητούσαμε πώς η Ελλάδα θα επέστρεφε στη χρηματοδότηση από τις αγορές, με τη βοήθεια μίας προληπτικής ρύθμισης ή πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων”, επισημαίνει ο Ντομπρόφσκις. “Τώρα αυτό το σενάριο, όμως, δείχνει λιγότερο πιθανό, δεδομένης της πρόσφατης χρηματυοπιστωτικής αστάθειας”.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνδέεται με τις επιδόσεις της στην τρέχουσα αξιολόγηση. “Αν δούμε ότι οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προχωρούν μπροστά με επιτυχία και πραγματικά η Ελλάδα μένει πιστή στις δεσμεύσεις της και εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, νομίζω ότι θα είναι επίσης πιο εύκολο να διαπραγματευθούμε το επόμενο πιθανό πακέτο”, εκτιμά ο Ντομπρόφσκις, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.