Ολική ανατροπή κλίματος στις Βρυξέλλες – Κοντά σε συμφωνία-γέφυρα

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, λίγες μέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου πληροφορίες μιλούν για καταρχήν συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, "βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέας συμφωνίας". Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολική ανατροπή του κλίματος, ενώ θεωρείται καταλυτική η παρουσία Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει σε:

- Πρωτογενές πλεόνασμα
- Νέο σύστημα εποπτείας εμπειρογνωμόνων με το οποίο θα συνεργάζεται η Αθήνα (άγνωστο αν θα συμμετέχει το ΔΝΤ)
- Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων

Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά κάνει λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, περισσότερες και από αυτές που ζητήθηκαν από τους εταίρους, ενώ επαναλαμβάνουν το μότο των τελευταίων ημερών ότι "η χώρα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συμφωνία για συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατέληξαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες Αλέξης Τσίπρας και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος είναι το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βρήκε υποστήριξη στις θέσεις που παρουσίασε από αρκετούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι Ματέο Ρέντσι και Βέρνερ Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Πάντως, στις δηλώσεις της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ σημείωσε πως το ζήτημα της Ελλάδας διαδραμάτισε μικρό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς το κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και αρκέστηκε να δηλώσει πως είναι "κάτι παραπάνω από πρόθυμη" να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Επεσήμανε ακόμα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, επεσήμανε πως ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις ενδελεχείς συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Eurogroup της Τετάρτης, ενώ ανέφερε ακόμα πως ο γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για “τεχνική βοήθεια”, προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια προβλήματα και να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup της Δευτέρας.

Πιο αναλυτικός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ακυρώσει ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, προσθέτοντας ότι πρόθεση των Βρυξελλών είναι να αντικατασταθεί το 30% του προγράμματος με νέα διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα. Διεμήνυσε πάντως πως πρέπει να γίνουν "πάρα πολλά" πριν τη Δευτέρα.