Βερολίνο σε Τσίπρα: Πάρτε πίσω τις υποσχέσεις σας! Κάντε ό,τι οι προηγούμενοι

Να επανέλθει στις οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ζητά το Βερολίνο από την κυβέρνηση Τσίπρα το Βερολίνο, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters.

Το εν λόγω έγγραφο, που έχει συνταχθεί από το Βερολίνο εν όψει της συνεδρίασης του Euro Working Group την Πέμπτη, διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ακυρώσει καμία από τις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Το Eurogroup χρειάζεται μία ξεκάθαρη και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, που είναι απαραίτητα για να παραμείνει στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα”, αναφέρει το γερμανικό έγγραφο, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνημένης μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι ακύρωση μέτρων), που καλύπτει σημαντικούς τομείς όπως η διαχείριση των εσόδων, η φορολογία, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, οι συντάξεις, το κοινωνικό κράτος, η παιδεία και η μάχη κατά της διαφθοράς”, τονίζεται στο ίδιο έγγραφο.

Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει επίσης πως επιθυμεί την παραμονή του θεσμού της τρόικας ως έχει, ενώ καλεί την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή των δανείων της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το EFSF και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς και να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Το Βερολίνο επιμένει εξάλλου στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και το 2016, καθώς και στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη διατήρηση του χαμηλότερου κατώτατου μισθού και στην επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς και σε αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, ακινήτων και ενεργειακών εγκαταστάσεων, με στόχο να αποφέρουν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ εντός του 2015.

“Στη βάση των στοιχείων που περιγράφονται παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Περισσότερα πρέπει και μπορούν να γίνουν – τόσο σε διμερή βάση, όσο και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο”, επισημαίνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές αν η θέση αυτή της Γερμανίας, η οποία εμφανίζεται να μη λαμβάνει υπ' όψιν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, θα τύχει υποστήριξης και από ποιους στις ευρύτερες συνομιλίες εντός της Ευρωζώνης.