Έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδος

Έκτακτο Eurogroup σχεδιάζουν να συγκαλέσουν εντός της εβδομάδας οι κοινοτικές αρχές, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με επίκεντρο την Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι η ΕΚΤ χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την χώρα ούτως ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει για το τι θα πράξει με τις ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 16 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυνμίζεται ότι ο Βίτουρ Κονστάνσιου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα χορηγηθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Κονστάνσιου έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιου είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς ΔΣ της ΕΚΤ.