«Πρόκληση αναμέτρησης» οι δηλώσεις Βαρουφάκη

«Πρόκληση αναμέτρησης» προς την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ανγκέλικα Νίμπλερ, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU, το κόμμα της Α. Μέρκελ) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα» δηλώνει η κυρία Νίμπλερ, ενώ ο κ. Μπαράις επισημαίνει: «Αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις».

Το σκηνικό ρήξης κατέστη εμφανές στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη και από τις κινήσεις και το ύφος του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος έκανε έναν μορφασμό έκπληξης ακούγοντας τον υπουργό να δηλώνει ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με την τρόικα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η φράση που του ψιθύρισε, πιθανόν να ήταν η εξής: «Μόλις σκότωσες την τρόικα».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, και όπως μετέδωσε το Mega, η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν: This was a big mistake. Δηλαδή ότι «αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος», εννοώντας προφανώς ότι το «όχι» στην τρόικα σημαίνει ότι διακόπτονται οι σχέσεις της χώρας μας με τους εκπροσώπους των δανειστών.