“Φαίνεται αδύνατη η κάλυψη των χρηματοδοτικών δαπανών της χώρας”!

Αποφάσεις το ταχύτερο δυνατόν από την νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής.

Όπως σημειώνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, "φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες" της χώρας για τους επόμενους μήνες.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές εκκρεμότητες και πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους για το τι είναι δυνατό και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Για τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη νέα κυβέρνηση η έκθεση εστιάζει στην υστέρηση των εσόδων του κράτους που διευρύνει το "δημοσιονομικό κενό" και μειώνει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Όπως σημειώνεται η τρόικα προτάσσει τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα και το διάδοχο πρόγραμμα, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένει ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν μια δέσμη και πρέπει να διευθετηθούν μαζί. Κατά τη γνώμη του Γραφείου Προϋπολογισμού "θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μιας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται".

Σύμφωνα με την έκθεση οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014 χωρίς μια τέτοια συμφωνία.

Ακόμη, τονίζεται πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια (κυρίως προς το ΔΝΤ) ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει μετά τον Ιούλιο 2015 όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη για 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ, δευτερευόντως έναντι του ΔΝΤ και τόκους. "Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μια συνολική συμφωνία με τους εταίρους", σημειώνεται χαρακτηριστικά.