Βόμβα Βαρουφάκη: Όχι στα 7 δισ. ευρώ της δόσης

Σαν βόμβα έσκασε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, αλλά να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης.

Σε συνέντευξη  στους New York Times, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.

Στο ερώτημα των New York Times  ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά και ότι το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, για να πληρώσει τα χρέη της χώρας ως τον Αύγουστο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου".

Σημείωσε στο σημείο αυτό πως στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα οικονομία. Αναφορικά δε με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, παρά τις αναφορές για μεγάλες εκροές καταθέσεων.

"Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα", είπε και προσέθεσε πως "μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν".

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα "ασημικά".