Moody’s: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ παρατείνει τους κινδύνους

Στο αποτέλεσμα των εκλογών και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν η ελληνική οικονομία, αναφέρεται ο οίκος Moody's.

Όπως αναφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα παρατείνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και η χρήση πόρων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει αυτόν τον μήνα τα 65 δισ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η επιτυχία του "ακροαριστερού αντιμνημονιακού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θέτει εν αμφιβόλλω την δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει σε παράταση ή ανανέωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας με την τρόικα".

Σύμφωνα με τη Moody's, αυτό είναι credit negative για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει η Moody's, "τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κόμματα που έρχονται για πρώτη φορά στην εξουσία, και προεκλογικά επικεντρώθηκαν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετρίασε τη θέση του σε σχέση με το παρελθόν, η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τις απόψεις των ετερόκλητων ομάδων που απαρτίζουν το κόμμα του, αλλά και να λάβει υπ' όψιν τις απόψεις του ιδεολογικά διαφορετικού κυβερνητικού εταίρου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το σκηνικό, και πιθανότατα θα είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετη με αυτήν της τρόικας και αυτό θα κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση του προγράμματος στήριξης, όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία με την Κομισιόν, στις 28 Φεβρουαρίου".