Τι σημαίνει για τις τράπεζες η ένταξη στον ELA

Θα ισχύσει για δύο βδομάδες και μετά η ΕΚΤ θα αποφασίσει εκ νέου

Στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance (ELA) εντάχθηκαν χθες οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Το ΔΣ της ΕΚΤ έκανε δεκτό το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για υπαγωγή στο μηχανισμό ρευστότητας που είχε υποβληθεί από τις τράπεζες. Η παροχή ρευστότητας αναμένεται να ισχύσει για δύο εβδομάδες αρχικά. Στη συνέχεια το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει κατά πόσο η παροχή ρευστότητας θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν εκ νέου αίτημα.

Οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να ζητήσουν την υπαγωγή στον έκτακτο μηχανισμό λόγω των αυξημένων αναγκών ρευστότητας που έχουν προκύψει. Οι εκροές στις καταθέσεις είναι σύμφωνα με πληροφορίες συνεχείς, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η εξέλιξη με τοπ ελβετικό φράγκο και την απελευθέρωση της ισοτιμίας του ευρώ που οδήγησε στην αύξηση των ενεχύρων των τραπεζών.

Ο έκτακτος μηχανισμός ουσιαστικά τροφοδοτεί τις τράπεζες με ρευστότητα σε περιοδική βάση και όχι για διάστημα υψηλότερο των έξι μηνών. Το κόστος ωστόσο παραμένει αυξημένο σε σχέση με τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Πιο αναλυτικά το κόστος ανέρχεται σε 1,55%, όταν στην περίπτωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ ανέρχεται στο 0,05%.