Οι αριθμοί μιλούν: Πόσα πρέπει να δώσει η Ελλάδα μέσα στο 2015

Το πολύ δύσκολο έργο που θα έχει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σύντομα σε πρόωρες εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας περιγράφει σε άρθρο του στο macropolis.gr ο αναλυτής Γιάννης Μουζάκης, επιχειρώντας με αριθμούς να εκτιμήσει το ύψος των χρεών που θα πρέπει να καλύψει η χώρα μας το 2015.

Όπως σημειώνει, μία κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα λήξει λίγες εβδομάδες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης (στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά τη δίμηνη παράταση), χωρίς να μπορεί να λάβει τις εκκρεμείς δόσεις και χωρίς συμφωνία για προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ παράλληλα η χώρα μας δε θα έχει ανακτήσει, εκτός απροόπτου, την πρόσβασή της στις αγορές. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί αλλαγές στους όρους του προγράμματος, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και “κούρεμα” χρέους.

Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν υπολογίσει κανείς τις πληρωμές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα εντός του 2015: 8,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, σχεδόν 6 δισ. σε τόκους, ομόλογα συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ σε άλλες πληρωμές ομολόγων. Δηλαδή, περίπου 21 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν εντός του 2015.

Η διαφορά με αυτό που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται, είναι ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι εκκρεμείς δόσεις, ύψους 7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθούν, η συμφωνία για τη μετάβαση από το μνημόνιο στην προληπτική πιστωτική γραμμή θα επιτευχθεί εγκαίρως, και αν η πολιτική αβεβαιότητα εξαλειφθεί, τότε οι αγορές θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, “δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα ή να περιορίσει τις δαπάνες το 2015, ακόμα και αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα των εκκρεμών διαπραγματεύσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο μισό του 2015 δε θα πλησιάζει καν τα 7,1 δισ. ευρώ που χρειάζονται για τις πληρωμές επιτοκίων και για το ΔΝΤ. Δεν θα είναι καν αρκετό για να καλύψει τα 3,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές επιτοκίων μέχρι το τέλος Ιουνίου”.

Οι ωριμάνσεις των ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου φαίνονται να αποτελούν και το πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς, καθώς μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί εκείνη την χρονική περίοδο να αποπληρώσει τα ομόλογα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, υπό την πίεση μίας πιθανής στάσης πληρωμών.

“Το να θέλεις να επαναδιαπραγματευτείς κομμάτια του ελληνικού προγράμματος και να επιμένεις στην ελάφρυνση του χρέους που είχε συμφωνήσει η Ευρωζώνη αποτελούν δικαιολογημένες πολιτικές, και σε μεγάλο βαθμό είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά να το κάνεις αυτό χωρίς ένα ξεκάθαροι σχέδιο ή στρατηγική, είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί”, καταλήγει το άρθρο.