Πώς επηρεάζουν την αγορά ακινήτων οι πρόωρες εκλογές

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

"Σας δίνω ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο θα έχετε εκλογές και μετά θα χρειαστείτε 6 μήνες για να ξαναγνωριστείτε στην Ελλάδα".

Μεταφέροντας τα λόγια ξένου θεσμικού επενδυτή, η ειδική σύμβουλος ακινήτων, Σταυρούλα Βαμβακά, περιγράφει το τοπίο της αγοράς ακινήτων, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στο news.gr η κυρία Βαμβακά, το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί σήμερα, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την αγορά ακινήτων, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά: "Με θολό το πολιτικό τοπίο καμιά αγορά δεν πάει μπροστά".

Η συνέντευξη της κυρίας Βαμβακά, στο news.gr:

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται αλλά τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να οριστικοποιηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Θα σας μεταφέρω τα λόγια ενός ξένου θεσμικού επενδυτή: "Σας δίνω ραντεβού για τον Σεπτέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο θα έχετε εκλογές και μετά θα χρειαστείτε 6 μήνες για να ξαναγνωριστείτε στην Ελλάδα". Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κλίμα που επικρατεί γενικά. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να επενδύσουν σήμερα που θα βρουν χαμηλές τιμές προεξοφλώντας ότι όλα τα κυλήσουν ομαλά, που είναι και το πιθανότερο.

Θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στα επίπεδα κίνησης της αγοράς προ κρίσης ή αυτές οι "χρυσές" εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων;(μειώσεις μισθών, φορολογία κλπ.)

- Καμιά εποχή δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι πιστεύουν ότι για ανακάμψουν πλήρως οι τιμές θα περάσει πολύς καιρός. Η μείωση του εισοδήματος, η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας αποτελούν μεγάλα εμπόδια.

Τη στιγμή που οι αγορές εμφανίζονται παγωμένες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας, κατά πόσο επηρεάζεται και η αγορά των ακινήτων από αυτό το φαινόμενο;

Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα σε μια δημοκρατία και στην αγορά της. Πρόβλημα είναι οι πειραματισμοί των κυβερνήσεων "σωτηρίας" στην οικονομία και στην κοινωνία .Δημιουργούν στους πολίτες δικαιολογημένη ανασφάλεια γιατί σ΄ αυτή τη χώρα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο, ειδικά στην φορολογία.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό εκείνο, το οποίο θα δώσει και πάλι ώθηση στο real estate; Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Χωρίς στεγαστικά δάνεια, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στο real estate. Η ρευστότητα λείπει από την αγορά. Παράλληλα, πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα και οι άνθρωποι να ξαναβρούν δουλειά. Να γεννηθεί ξανά η ελπίδα και η προοπτική, να πιστέψουμε στο μέλλον και ότι όλοι έχουμε θέση σ' αυτό.

Ποιος είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας στις αγοραπωλησίες ακινήτων αυτή τη στιγμή;

Η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, όλα όσα συνθέτουν την οικονομική κρίση.

Πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο για την αγορά ακινήτων;

Με θολό το πολιτικό τοπίο καμιά αγορά δεν πάει μπροστά. Πόσο μάλλον η αγορά ακινήτου που για επενδύσει κανείς πρέπει να ξέρει τι φόρους πληρώνει. Εάν η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει ο Φόρος της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος από το επιτελείο του να πει από ποιο ποσό θεωρείται Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία και πόσος θα είναι ο φόρος; Εάν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα, ποιος μεγάλος επενδυτής θα κάνει επένδυση στα ακίνητα σήμερα;

Με απόφαση του Επικρατείας υποχρεώνεται η κυβέρνηση να προβεί σε εξίσωση των πραγματικών με τις αντικειμενικές αξίες. Γεγονός είναι ότι επειδή συνδέεται με διάφορους φόρους (ΕΝΦΙΑ) και επιδόματα (φοιτητικό - οικογενειακό) θα δώσει ανάσα στους πολίτες. Πόσο πιθανό είναι να διακοπεί η εφαρμογή του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση του ΣτΕ για μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι μια μικρή βόμβα στον προϋπολογισμό. Δεν ξέρω πώς θα εξουδετερώσει αυτή την απόφαση η κυβέρνηση, πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα έσοδα του κράτους να την αποδεχθεί. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση είναι μπρα ντε φερ μεταξύ δικαστικής και πολιτικής εξουσίας.

*Η Σταυρούλα Βαμβακά είναι ειδική σύμβουλος ακινήτων και επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα, REMAX New Deal