Bank of America: Ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν έχει plan B ή δε μας το αποκαλύπτει

Μία μακρά περίοδο μεταβλητότητας στην Ελλάδα βλέπει τους επόμενους μήνες η Bank of America – Merrill Lynch, σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στο Λονδίνο ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, σε τραπεζίτες και εκπροσώπους hedge funds.

Σε ενημερωτικό e-mail προς τους πελάτες της, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα, και ακόμα και αν βρεθεί ένας κοινός τόπος, σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, αυτό μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό για να γίνει, ακόμα και ολόκληρο το 2015.

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης Σταθάκη, όπως καταγράφονται στο e-mail της Bank of America – Merrill Lynch:

“- Θα σταματήσουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μόνο ένα πρόγραμμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

- Θα διαπραγματευτούν την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα. Ιδανικά, θα ήθελαν ένα κούρεμα, αλλά η παράταση των ωριμάνσεων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να μετακυλίσει χρονικά τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

- Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Όχι περαιτέρω κούρεμα για τον ιδιωτικό τομέα.

- Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

- Καμία νέα ιδιωτικοποίηση.

- Όχι άλλα πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν η τρόικα να αναθεωρήσει τον μη ρεαλιστικό στόχο της ότι η Ελλάδα θα συντηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.

- Πηγές χρηματοδότησης που θα χρειαστούν: 1) αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους, 2) πρόσβαση τις αγορές, 3) μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ, 4) πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

- Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο Β ήταν αυτό που η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια, και αυτό δε λειτούργησε. Πιέσαμε πολύ επί του θέματος, κάνοντας πολλές υποθετικές ερωτήσεις. Ο κ. Σταθάκης απέφυγε να συζητήσει οποιεσδήποτε εναλλακτικές.

- Θα αντιστρέψουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στην αγορά εργασίας: θα αυξήσουν το όριο των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρουν τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

- Θα προχωρήσουν σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν είχαν την πολιτική βούληση να το κάνουν, επειδή τους “κρατούσαν” κατεστημένα συμφέροντα.

- Θα παρέμβουν ώστε να πιέσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών στο τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ προσφέρουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και πέρασαν τα stress test της ΕΚΤ. Πρέπει να αρχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.

- Ήταν πολύ σίγουρος ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο (η 22η Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που αναφέρθηκε). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τις εκλογές μόνο εάν η τρόικα της έδινε όλα όσα ζητούσε, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Αντίθετα, ήταν έκπληκτος με την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

- Ήταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Ελπίζουν να είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση, αλλά παραδέχθηκε ότι η συμμαχία με άλλα κόμματα (Ποτάμι η/και ΠΑΣΟΚ) είναι πιθανή.

- Υποστήριξε ότι ένα deal της τρόικας με την υπάρχουσα κυβέρνηση θα διευκόλυνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα της έδινε περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (κράτη και ΕΚΤ) με την τρόικα. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει συμφωνία με την τρόικα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα, και παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση, δεν θα είναι ευθύνη της.

- Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, οι περισσότεροι καλεσμένοι-πελάτες του οίκου υποστήριξαν ότι δε βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη, και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος. Ορισμένοι επίσης υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι πιθανόν να είναι σκληροί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ανησυχίας για τους Podemos της Ισπανίας (η χώρα έχει εκλογές το Νοέμβριο και το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δε βλέπουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτικά όπλα. Ο κ. Σταθάκης απάντησε πως υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να στηριχθεί η Ελλάδα, το υφιστάμενο πρόγραμμα δε βγαίνει και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο ρεαλιστική λύση που θα τους ωφελήσει όλους”.