Παραμένει το χάσμα, άγνωστη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Παρατείνεται η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν γεφυρώθηκε, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δίχως ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία. Κυβέρνηση και τρόικα εξακολουθούν να διαφωνούν αναφορικά με το ύψους του δημοσιονομικού κενού που τις χωρίζει, όπως επίσης και για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Ήδη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου θα πάει να γιορτάσει την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ, ο οποίος και θα ενημερώσει το ελεγκτικό συνέδριο την Πέμπτη.

Αυτοί που παρέμειναν είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο και ο Γκαμπριέλ Τζουντίτσε,οι οποίοι παρέμειναν και σχεδιάζουν μαζί με τους Χαρδούβελη, Παπασταύρου, Λαζαρίδη και Πρωτόπαππα, την τελική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληρoφορίες του news.gr στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα της εξάμηνης παράτασης, δίχως ωστόσο να ξεκαθαρίσει κάτι περισσότερο, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά.

Που εντοπίζεται το χάσμα

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζει το ελληνικό πρόγραμμα. Οι εκπρόσωποι της βλέπουν δημοσιονομικό κενό στα ελληνικό πρόγραμμα για το 2015 το οποίο αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Με λίγα λόγια η λύση που προκρίνουν οι ξένοι δανειστές είναι νέος γύρος σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, κάτι που τινάζει στον αέρα τις οποίες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φάνηκε να διαφωνεί και μάλιστα έντονα. Όπως υποστήριξαν, το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ κάτι που μπορεί να γίνει και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του έχουν την άποψη ότι τα έσοδα θα αυξηθούν. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, τον ΕΝΦΙΑ και λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης.

Ωστόσο οι δανειστές δεν πείθονται. Όχι μόνο θεωρούν ότι τα μέτρα που προτάσσει η ελληνική πλευρά δεν θα αποδώσουν αλλά και η ανάπτυξη 2,9% που έχει συμπεριλάβει η ελληνική πλευρά στον προϋπολογισμό του 2015 δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Ήδη χθες σε ανακοίνωση του ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι το ύψος της ανάπτυξης στη χώρα μας δεν θα ξεπεράσει το 2,3% στην καλύτερη των περιπτώσεων. Με βάση τα χθεσινά δεδομένα και την εικόνα των διαπραγματεύσεων δηλαδή τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την ελληνική πλευρά.

Σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει το 50+1% για την κήρυξη απεργίας, το lockout και την αναθεώρηση των συνδικαλιστικών αδειών. Αγκάθι όμως παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλων διοικητικών πράξεων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωσε πως κυβέρνηση και τρόικα δεν μπόρεσαν να επιτύχουν συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2015, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος μετά την 31η Δεκεμβρίου, ενώ δεν συμφωνήθηκε καμία ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

“Το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015”, δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.