Bank of America: Στο 1,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρας μας είναι οι εκτιμήσεις της της Bank of America.

Σύμφωνα με αυτές ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 1,8% το 2015 και το 2,1% το 2016, όταν στον προϋπολογισμό του 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ανάπτυξη που αγγίζει το 2,9%.

Η πρόβλεψη της BofA, έλαβε υπ' όψιν την βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την ανάκαμψη των επενδύσεων και την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της με την τρόικα, θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υπογραφή μιας προαιρετικής γραμμής μέσα στο 2015.

H πρώτη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του σημερινού προγράμματος, ενώ η δεύτερη η διαπραγμάτευση των όρων της νέας συμφωνίας.

Η BofA εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία ανάμεσα στην διατήρηση των πιέσεων για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην απομάκρυνση από το σημερινό μοντέλο "μικροδιαχείρισης" από την τρόικα.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι ότι όσο πιο μικρός είναι ο ρόλος του Ταμείου στην νέα συμφωνία, τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα για την Ελλάδα να λάβει ένα κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI).