“Οι πρόωρες εκλογές θα δημιουργήσουν επιπλοκές στην τουριστική αγορά”

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στο news.gr, είχε τονίσει ότι στόχος της τουριστικής αγοράς είναι να ακολουθήσει ένα εθνικό σχέδιο για τον Τουρισμό, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τη χώρα μας να σκαρφαλώνει ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αυτή τη φορά, ένας παράγοντας της αγοράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή η ροή των προκρατήσεων που προέρχονται από την Αγγλία είναι θετική, καταγράφοντας μονοψήφιο ποσοστό ανόδου, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί. 

Παρόλ’ αυτά, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, “αν οι εκλογές διεξαχθούν ομαλά και χωρίς προβλήματα ή ερωτηματικά περί   GREXIT, η εικόνα που θα παρουσιάσει ο τουρισμός θα είναι σίγουρα διαφορετική” και σε κάθε περίπτωση απεύχεται το αντίθετο σενάριο. 

Όπως τονίζει ο κύριος Ανδρεάδης, “αναμένουμε στις αρχές Δεκεμβρίου να εκδοθεί το πρώτο πρόγραμμα πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών. Εκεί θα έχουμε μία πρώτη εικόνα για τις θέσεις των τουριστών που ήδη έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια με προορισμό την Ελλάδα”. 

"Η αστάθεια θα δημιουργήσει επιπλοκές στην τουριστική αγορά"

“Αν οι εκλογές δημιουργήσουν αστάθεια, η οποία θα σχετίζεται με το ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα έχουμε ανάλογες επιπλοκές με αυτές που παρατηρήσαμε τον Ιούνιο του 2012. Όταν χάσαμε περί τις 1.000.000 κρατήσεις από επισκέπτες οι οποίοι διερωτώνταν:  “αν δώσω τα λεφτά μου μήπως τα χάσω;¨, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες απεργειακές κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου”, προσθέτει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. 

Τα δύο σενάρια των πρόωρων εκλογών

Ο ίδιος παρουσιάζει δύο πιθανά σενάρια τα οποία προκύπτουν από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών: “Το πρώτο σενάριο λέει ότι οδηγούμαστε σε ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, οπότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Το δεύτερο κακό σενάριο είναι να προκύψει μία ασταθής κατάσταση, οπότε είναι σαφές ότι θα επηρεαστεί σημαντικά το τουριστικό πακέτο”. 

Αύξηση 15% για το 2014 στις αφίξεις

Τα μέχρι στιγμής θετικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας δείχνουν ότι για το 2014 οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 20,5 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός στον οποίο θα πρέπει να προσθέσουμε και 2,5 εκατομμύρια κόσμο, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της κρουαζιέρας. 

Οι αισιόδοξες προβλέψεις που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσουμε σε αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ όπως λέει ο κύριος Ανδρεάδης, οι αντίστοιχες εκιμήσεις του ΣΕΤΕ κυμαίνονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 15%. 

“Το άμεσο τουριστικό έσοδο αγγίζει τα 14 δισ. για το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, και αφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ήδη έχουμε φτάσει ένα ποσοστό εσόδων που φτάνει τα 12 δισ. στο εννιάμηνο και τα 14 δισ. έως το τέλος του έτους με αύξηση που ανέρχεται στο 12 με 13% σε σχέση με το 2013 και στο 32% σε σχέση με το 2012”, συμπληρώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

Όπως σημειώνει, έχει πέσει το μέσο κατακεφαλήν εισόδημα επειδή έχουμε ολιγοήμερες παραμονές στην Αθήνα και πολλές αφίξεις από τα Βαλκάνια. “Αναλογιστείτε ότι φέτος ήρθαν 400.000 επιπλέον Τούρκοι επισκέπτες, σε σχέση με το 2013, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Βόρειο Αιγαίο. Ο συνολικός τους αριθμός μάλιστα θα φτάσει φέτος τους 1.200.000, όπως αναμένουμε”. 

"Υπερτετραπλάσια επίδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές"

“Αυτή τη στιγμή παρουσιάζουμε υπερτετραπλάσια επίδοση στις αφίξεις από τους ανταγωνιστές μας όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία. Ο δικός τους μέσος όρος είναι γύρω στο 4% και ο αντίστοιχος δικός μας στο 15%”. 

Για το 2015 έχουμε την πρώτη ένδειξη ότι η Αγγλία κινείται στο θετικό 7 με 8% σε σχέση με πέρυσι στις προκρατήσεις. 

“Χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα, το 2015 θα ξεπεράσουμε τα αντίστοιχα νούμερα του 2014. Βέβαια, ένα μεγάλο ερώτημα είναι εκτός απο την εσωτερική πολιτική κατάσταση και η διεθνής αστάθεια. “Κυρίως η περιοχή της Ρωσίας - Ουκρανίας και η υποστίμηση στο ρωσικό νόμισμα έχουν ήδη επηρεάσει και μπορούν να επηρεάσουν περαιτέρω τις αφίξεις. Φέτος, αν και αναμέναμε μεγάλη πτώση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών, τελικά η μείωση του ποσοστού άγγιξε μόλις το 4% και το 10% σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις. Έτσι, περιμένουμε με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις των Ρώσων στην Ελλάδα, να φτάσουν τις 1.200.000 για το 2014”, εξηγεί ο κύριος Ανδρεάδης. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εξηγεί ότι ένας παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τον τουρισμό της χώρας μας, είναι η αστάθεια που μπορεί να προκαλέσουν ενδεχόμενες πολιτικές αλλαγές, στους συντελεστές του ΦΠΑ. 

"Η μεταβολή τουριστικής στρατηγικής θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη χώρα μας"

“Η μεταβολή της τουριστικής στρατηγικής δεν θα επηρεάσει το 2015 τη χώρα μας, αλλά μακροπρόθεσμα. Έχουμε έναν οδικό χάρτη που μιλάει για επιπλέον 9 μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2021. Χρειάζονται όμως επενδύσεις, ενώ τίθενται ορισμένα βασικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, τι θα γίνει με τον επενδυτικό νόμο, την πολιτική των επενδύσεων αλλά και το φορολογικό καθεστώς”.

“Είναι απαραίτητο να συνεχίσει η Ελλάδα να κινείται με ομαλότητα σε συμφωνία με τους εταίρους της και μακριά από σενάρια αποχώρησης από το ευρώ που ενδέχεται να τορπιλίσουν την προσπάθεια της χώρας. Χρειάζεται συννενόηση γιατί ο τουρισμός απαιτεί σταθερότητα, επενδύσεις και ξεκάθαρο φορολογικό τοπίο. Μεγάλη ευθύνη έχει σε αυτόν τον τομέα και η τρόικα με τις συχνές αλλαγές στον ΦΠΑ. Σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη πουλήσει πακέτα για του χρόνου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι αδύνατον να αλλάξει ο ΦΠΑ την τελευταία στιγμή”. 

Καταλήγοντας, επισημαίνει το πάγωμα των τουριστικών επενδύσεων, καθώς όπως υποστηρίζει, “όλοι οι επενδυτές περιμένουν το Μάρτιο να δουν τι θα γίνει. Παρόλ' αυτά και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο μεμονωμένος πελάτης δεν φαίνεται να επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό”.