Με χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί ο Ντράγκι την Ελλάδα

Με χρηματοδοτική ασφυξία απειλεί τη χώρα μας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ετιομάζεται να δώσει σκληρή απάντηση στην Αθήνα στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα και επιδιώξει να μπει στο 2015 χωρίς ένα σαφές πλαίσιο, που να ορίζει την επόμενη ημέρα.

Σε περίπτωση διαπραγματευτικού κενού, η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος Ντράγκι που επικαλείται η εφημερίδα "Real News", θα ανακοινώσει τον αποκλεισμό των ελληνικών χρεόγραφων από τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας για τις χώρες της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί πιστωτική ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία.

Η τρόικα ενημέρωσε την ΕΚΤ, πως οι ελληνικές αρχές έχουν σοβαρό πρόβλημα "να δουν να μπαίνει σε χαρτί ένα πλαίσιο ενεργειών, σε στιλ μνημονίου, το οποίο θα ορίζει τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σε παν ενδεχόμενο".

Αυτό μάλιστα που ξεκαθάρισαν οι δανειστές στην κυβέρνηση είναι ότι "η υπογραφή κειμένου με τις ελληνικές υποχρεώσεις είναι αναπόφευκτο ενδεχόμενο όποια λύση και αν επιλεγεί", αναφέρει στην εφημερίδα πηγή της ευρωζώνης.

Η λύση που έχει επιλεγεί κινείται στη γραμμή της δημιουργίας πιστωτικής πολιτικής με ενισχυμένους όρους, σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στο χρηματοδοτικό σκέλος του τρέχοντος προγράμμματος, οπότε δύο πράγματα θα συμβούν:

-Καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέο MoU (Memorandum of Understanding)
-Κανένα MoU δεν περνάει από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών χωρίς λεπτομερή απεικόνιση των δράσεων για το 2015, δηλαδή, εργασιακά, ασφαλιστικό, συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.