Διαψεύδουν το μπλόκο της τρόικας στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Σύγχυση επικρατεί γύρω από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, μετά το δημοσίευμα εφημερίδας που υποστηρίζει πως οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να αποσύρει τις διατάξεις, αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών.

"Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στο δημοσίευμα.

Ειδικά δε για την τρόικα, το υπουργείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι "η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης".

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ακόμη πως η τρόικα δεν αναφέρεται μόνον στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα "κόκκινα" δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", η τρόικα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης, έριξε "βόμβα μεγατόνων", ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το εάν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος και απάντησε κατηγορηματικά "όχι". Ερωτηθείς δε για το εάν το θέμα αναδείχθηκε στο Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι "το Eurogroup δεν συζητά επιμέρους ζητήματα και λεπτομέρειες".

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα προσγειώνει μέσω e-mail τον πρωθυπουργό

Το θέμα που έχει προκύψει σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η τρόικα "προσγειώνει μέσω e-mail" τον πρωθυπουργό, "απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα τον προσγειώνει μέσω e-mail απαγορεύοντάς του να έχει γνώμη για το κρίσιμο θέμα των ρυθμίσεων στο δημόσιο. Η κυβέρνηση όμηρος της μέχρι τώρα στρατηγικής της εισπράττει τα αποτελέσματα των επιλογών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη δικιά του πρόταση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, λαμβάνει υπόψη της το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των οφειλετών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπαίνει υπό διαπραγμάτευση με παράγοντες και κέντρα εκτός χώρας".

ΠΑΣΟΚ: Η διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστερήσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ, που τονίζει:

"Η διάταξη με την οποία δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των πολιτών σε 100 δόσεις, ψηφίστηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης.

Αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοσθεί  χωρίς καθυστερήσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν άμεσα την εγκύκλιο εφαρμογής της.

Όσο αφορά δε την ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων η διάταξη που έρχεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά".