Wall Street Journal: Η Ευρωζώνη… καλλωπίζει το ελληνικό Μνημόνιο

Οι πρώτες συζητήσεις για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει μία πιστωτική γραμμή, η οποία θα διαδεχθεί το μνημόνιο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

“Η καθαρή έξοδος δε συζητείται πλέον”, ξεκαθαρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη είναι εμφανείς οι πρώτες διαφωνίες για την επαύριο του μνημονίου. “Η Ελλάδα δε θέλει να υπογράψει άλλο ένα μνημόνιο κατανόησης, το έγγραφο που σκιαγραφεί περικοπές στον προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τη βοήθεια, ούτε να εμπλακεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο. Θέλει ακόμα το νέο πρόγραμμα να ονομάζεται “συμφωνία συνεργασίας” με στόχευση στην ανάπτυξη, αντί για μία έξωθεν επιβεβλημένη λιτότητα, είπε ο αξιωματούχος”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ωστόσο, η άποψη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης “είναι κάπως διαφορετική”, όπως σημειώνεται: “Όλοι συμφωνούν ότι το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί”, αναφέρει ένας αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά, αλλά μπορεί να υπάρχει μία εποπτεία όπως αυτή που ίσχυσε στην Ισπανία, όπου το ΔΝΤ απλώς επιτηρούσε τις παρεμβάσεις για την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να υποστηρίξει στο εσωτερικό της χώρας ότι πλέον δεν ακολουθεί εντολές της τρόικας.

“Αυτό είναι το είδος “καλλωπισμού” που πρέπει να συζητηθεί”, σχολιάζει ο εν λόγω αξιωματούχος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών απαιτεί ένα μνημόνιο με όρους για την ακολουθούμενη πολιτική, καθώς και τριμηνιαίες αναφορές στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όσο για το αν τα 11 δισ. ευρώ του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως μία επαρκής πιστωτική γραμμή, δεδομένης της αβεβαιότητας για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει το 2015 να αντλήσει από τις αγορές τα προσδωκόμενα χρήματα, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει: “Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή”.