Από “φακελάκια” και ιδιαίτερα τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Από ιδιαίτερα μαθήματα και φακελάκια προέρχονται τα εμβάσματα εκατομμυρίων που εντοπίστηκαν σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα "Νέα", πρόκειται για εκπαιδευτικούς με μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ και βρέθηκαν να έχουν εμβάσματα εκατομμυρίων στο εξωτερικό, όπως επίσης και γιατροί.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 5.260 υπαλλήλων- που έστειλαν στο διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Το ύψος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 275.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις 329 εργαζομένων που διοχέτευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονιζόταν από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια.

Στο στόχαστρο του ΣΕΕΔΔ έχουν μπει 32 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων. Εάν δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εμβασμάτων, τότε τους υπαλλήλους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά και η φορολογική Δικαιοσύνη μέσω ΣΔΟΕ, που μπορεί να τους ζητήσει καταβολή φόρων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών.
"Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου" επισημαίνεται χαρακτηριστικά.