Το “καυτό” ερώτημα Τσίπρα σε Στουρνάρα που έμεινε αναπάντητο

Τρεις σοβαρές προειδοποιήσεις απηύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Βουλή.

Η πρώτη σχετιζόταν με τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ και τις αλλαγές που θα επέλθουν από το 2015. Η δεύτερη αναφερόταν στο πολιτικό ρίσκο και στο πως επιδρά στην εμπιστοσύνη. Η τρίτη προειδοποίηση αφορούσε σε ενδεχόμενη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αδυναμία στα τεστ αντοχής (Eurobank).

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θέλησε να μεταφέρει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τον υπεραυξημένο ρόλο της ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία και να τον προειδοποιήσει για τις δυσκολίες του 2015. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως από την 1η Μαρτίου 2015 προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να κάνει δεκτές τις κρατικές εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργεί η διακοπή χρήσης των εγγυήσεων του Δημοσίου θα στραφούν στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (asset backed securities) από την ΕΚΤ.  Κατέστησε δε σαφές ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών της ΕΚΤ θα πρέπει να βρίσκεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όχι μνημόνιο όπως το σημερινό, αλλά νέο, ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου χωρίς το ΔΝΤ.

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πως το πολιτικό ρίσκο επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία και αυξάνει την αβεβαιότητα στις αγορές. Στο σημείο αυτό ερωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα για το εάν το σχέδιο Σαμαρά για τερματισμό του Μνημονίου και αποχώρηση της τρόικας και του ΔΝΤ είναι αυτό που θέλουν οι αγορές και κατά πόσο ευθύνεται για την αυξημένη μεταβλητότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέφυγε να απαντήσει.

Αναφορικά με το απόθεμα κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , αλλά και τις συμμετοχές που διαθέτει αυτό στις τράπεζες ύψους 17 δισ. ευρώ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως αποστολή της κεντρικής τράπεζας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στη βάση αυτή είπε πως δεν βλέπει την προοπτική ανταλλαγής warrants με δωρεάν μετοχές, κάτι που θα μηδένιζε τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Στις διαδοχικές ερωτήσεις που του τέθηκαν για τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και την ανάγκη νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να ισχύσει μόνον για την Eurobank και όχι για τις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζας. Στην βάση αυτή φέρεται να αναγνώρισε πως η εποπτική αντιμετώπιση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση λύνει μερικώς το πρόβλημα.

Πάντως, η Eurobank έχει ανακοινώσει ήδη πως αναμένει πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο και από τη θετική επίπτωση 315 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών "προ-προβλέψεων" εσόδων για το 9?ηνο του 2014 σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδοχή στο δυναμικό δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ.

Τέλος, να αναφερθεί πως στη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας συνοδευόταν από τη Διευθύντρια Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Μακροληπτικής Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος Βασιλική Ζάκκα.