“Κλείδωσε” η προληπτική γραμμή πίστωσης και η εποπτεία

Έκλεισε η προληπτική πιστωτική γραμμή στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Κατά τη συνάντηση φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κλείδωσε μία νέα ειδική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Ευρωζώνης, δίχως δανειακή στήριξη. Σύμφωνα με αυτή η εποπτεία στην Ελλάδα θα παραμείνει.

Η χώρα μας θα διαθέτει μία προληπτική γραμμή πίστωσης η οποία και θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας ούτως ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές. Ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες και ειδικά χαρακτηριστικά της σχέσης αυτής δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα αλλά τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, δεσμεύτηκε για άμεση επίλυση του θέματος. Άλλωστε όπως ο ίδιος ανέφερε η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να περάσει από κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Γερμανία έως το τέλος του έτους.

Η δήλωση του κ. Χαρδούβελη είναι ενδεικτική των όσων συζητήθηκαν. Όπως ανέφερε με τον κ. Σόιμπλε συζητήθηκε "το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση".

Τη νέα ειδική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Ευρωζώνης επιβεβαίωνουν και οι δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Τ. Βίζερ: "Θα υπάρξει κάποιο είδος προγράμματος, ένα είδος συμβατικής σχέσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας", σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας επιτρέπει η μελλοντική αυτή σχέση "να μην είναι όσο εντατική είναι τώρα, αλλά δεν θα εξαφανιστεί όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας".

Αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Χαρδούβελης θα παραθέσει τις λεπτομέρειες της χθεσινής συζήτησης ούτως ώστε να προκαθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.