Reuters: Αναβολή για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ζητά η Ελλάδα

Πιέσεις στην τρόικα ώστε να μην υπολογιστούν για την αξιολόγηση του προγράμματος οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ασκεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποφύγει τις αντιδράσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι αλλαγές, όπως επισημαίνει αξιωματούχος, θα επιφέρουν συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέες περικοπές σε συντάξεις, υπονομεύοντας την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση, με επιστολή της προς την τρόικα, ζητά να αφαιρεθεί η μεταρρύθμιση αυτή από την τρέχουσα αξιολόγηση, υποστηρίζοντας πως το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Μία άλλη πηγή με γνώση των συζητήσεων υποστηρίζει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει την Αθήνα να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά στις συντάξεις, όμως υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς, ανάλογα και με την πρόοδο που θα σημειωθεί σε άλλα μέτωπα. “Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση”, δηλώνει η εν λόγω πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.