Bloomberg: Η Ελλάδα θέλει τα 11 δισ. του ΤΧΣ για “μαξιλάρι”

Να πείσουν τους Ευρωπαίους δανειστές να μετατρέψουν τα 11,5 δισ. του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προορίζεται για έκτακτες ανάγκες ελληνικών τραπεζών σε μία πιστωτική γραμμή που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης προσπαθούν Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που δεν κατονομάζονται, είναι η αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων πόρων του ΤΧΣ σε συνδυασμό με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 3,7 δισ. ευρώ), με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως “σχέδιο Β”, σε περίπτωση που η έξοδος στις αγορές αποδειχθεί προβληματική, και να αποδεσμευθεί από τους όρους του προγράμματος η χώρα μας.

Το προληπτικό αυτό πρόγραμμα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά ως λύση έκτακτης ανάγκης, αν τυχόν βρεθεί ξανά αποκλεισμένη από τις αγορές, αντί για τη σημερινή διαδικασία έγκρισης πόρων από την τρόικα, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

Οι πηγές του Bloomberg αναφέρουν πως οι Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το είδος της επιτήρησης που θα συνοδεύει το μηχανισμό αυτό, ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς λαμβάνει ως δεδομένο ότι καμία από τις συστημικές τράπεζες δε θα χρειαστεί επιπλέον πόρους από το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.