Εμπλοκή και ψυχρολουσία στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς υπήρξε σοβαρότατη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την δυνατότητα αποπληρωμής τους από 72 έως 100 δόσεις.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν πήγαν όπως ανέμενε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διατύπωσαν ενστάσεις τόσο για το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων όσο και για αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αποπληρωμή τους από 72 έως 100 δόσεις.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν από την κυβέρνηση η ρύθμιση τα ληξιπρόθεσμα να "κουμπώνει" με αυτή των κόκκινων δανείων. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ως μονομερή ενέργεια από την πλευρά της Αθήνας.
Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Η σύσκεψη συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να επιζητεί την εύρεση της «κοινής συνισταμένης» με την τρόικα στο «φλέγον» θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, ειδικά προς το Δημόσιο, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν τα 70 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Αγώνας δρόμου στο Μαξίμου

Οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να κλείσουν το θέμα με την τρόικα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι η εικόνα του πρωθυπουργού θα δεχτεί βαρύτατο πλήγμα. Και αυτό διότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 100 δόσεις υπήρξε βασική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους ότι "επειγόμαστε" αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει λύση πακέτο για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή κρίνεται από αρκετούς στην κυβέρνηση ως "δεύτερο" πλήγμα μετά και τα όσα έγιναν με την πρόωρη έξοδο από το ΔΝΤ, σε μια στιγμή που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπαίνουμε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.