Τι θέλει η τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα

Να υπάρξει πρόοδος που να δικαιολογεί την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ από την κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια τους για τους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης.

Χθες από κύκλους της ΕΕ διευκρινίσθηκε πως η τρόικα δε ζητά γραπτές διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά για να επανέλθει στην Αθήνα, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε πως το επιθυμητό θα ήταν να επιστρέψει όταν υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ορισμένα θέματα, δηλαδή όταν καταρτιστούν τα νομοσχέδια για τα εκκρεμή ζητήματα. Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη της κυβέρνησης επί ορισμένων ζητημάτων ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος (ρύθμιση για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων), ωστόσο η πρόοδος που σημειώθηκε δεν είναι σημαντική.

Αν και όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως είναι σημαντικό η αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το τέλος του 2014 ώστε να εκταμιευτούν εγκαίρως η δόση του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η δόση του ΔΝΤ ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και τα 1,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη του προγράμματος SMP, ωστόσο στα περισσότερα κρίσιμα θέμα της αξιολόγησης η κατάσταση παραμένει στάσιμη , καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεκινήσει “ενεργά” τις συζητήσεις, αφού πρώτα θα γνωρίζει το κατά πόσο θα έχει διαθέσιμο το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εάν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ είναι θετικά, όπως αναμένουν οι περισσότεροι, τότε η κυβέρνηση θεωρεί πως θα έχει πρόσφατη ευελιξία στο να διαπραγματευτεί τη λήψη μια πιστωτικής γραμμής χρηματοδότησης με τη χρήση μέρους των κεφαλαίων 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, την οποία θα συνδυάσει με “Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων”. Η εξέλιξη αυτή θα διευκόλυνε την αλλαγή σχέσης με την τρόικα, αλλά και τη μετάθεση των “δύσπεπτων” μέτρων της τρέχουσας αξιολόγησης για μετά την προεδρική εκλογή.

Πλέον όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει -μάλλον- το Δεκέμβριο μια “συνολική λύση”, καταθέτοντας  με το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού και σχέδιο νόμου που θα έχει το χαρακτήρα “Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων” και θα περιέχει και όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα. Σε αυτό το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στα εργασιακά, το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς, αλλά και κάποιες από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην Υγεία.

Πάντως, πηγές της Κομισιόν ξεκαθάριζαν χθες πως η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας θα είναι μακρά και δύσκολη, καθώς θα πρέπει να λυθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα προς το συμφέρον της Ελλάδας.