Φορολογικό πολυνομοσχέδιο μέσα σε δύο τροπολογίες

Φορολογικό πολυνομοσχέδιο "χώρεσε" το υπουργείο Οικονομικών μέσα σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα Τρίτη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την "Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα".

Με την πρώτη τροπολογία επεκτείνεται η υφιστάμενη εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος για τα άτομα που έχουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και για τα επόμενα του 2013 έτη, ενώ ορίζεται ότι προκειμένου να τύχουν εξαίρεσης από τον υπολογισμό του εισοδήματος οι αποζημιώσεις υπό τη μορφή εξόδων κίνησης απαιτείται πλέον η ύπαρξη σχετικώς νομίμων παραστατικών που να αποδεικνύουν τη σχετική δαπάνη.

Για το "πόθεν έσχες" στην απόκτηση ακινήτων προβλέπεται πως ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως αυτό προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια αγοράς (δηλωθέν τίμημα, πλέον φόρων και λοιπών εξόδων που επιβαρύνουν τον αγοραστή), εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό.

Για τη φορολόγηση των αγροτών προβλέπεται πως η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος των αγροτών που ασκούν ατομική επιχείρηση φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 13%, αντί με συντελεστή 26% που προβλέπει σήμερα ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία τακτοποιούνται θέματα που προκύπτουν κατά την κάλυψη των αντικειμενικών δαπανών μεταξύ συζύγων, στην περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα ενός εκ των συζύγων υπερβαίνει το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε από αυτόν και τα εξαρτώμενα μέλη του.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως προβλέπεται η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης των ακινήτων που ανήκουν σε μετατρεπόμενες επιχειρήσεις κατασκευής ή εκμετάλλευσης ακινήτων, αντί αποκλειστικά και μόνον σε ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από αυτές.

Επίσης, προβλέπεται πως ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι 3 εισαγγελείς που τον επικουρούν μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων και εν γένει περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων εφόσον διαπράττονται εις βάρος του Δημοσίου.

Με τη δεύτερη τροπολογία προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες έξωσης καταπατητών από κρατικά ακίνητα καθώς και η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά τις σχετικές διαδικασίες απόδοσης του ακινήτου στο Δημόσιο στην περίπτωση που έχει αναλάβει τις διαδικασίες αξιοποίησης. Ενδεικτικά, προβλέπεται πως ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναλαμβάνει να υλοποιήσει την απόφαση έξωσης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ημερήσιο πρόστιμο για τον καταπατητή που επιμένει να χρησιμοποιεί το ακίνητο.

Τέλος, προβλέπεται πως η αρμοδιότητα για την υπογραφή απόφασης παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού περνά αποκλειστικά στον υπουργό Οικονομικών μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ότι οι επενδυτές στους οποίους παραχωρείται παραλία η αιγιαλός στο πλαίσιο μεγάλων τουριστικών επενδύσεων θα πληρώνουν ετήσιο μίσθωμα στο Δημόσιο που θα αναθεωρείται ανά πενταετία.
 
 
 
Δείτε  τις τροπολογίες:
 
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9057046.pdf
 
 
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9057039.pdf