Ρέγκλινγκ: Τα stress tests θα κρίνουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα συμβάλει στο να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η πιθανότητα πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, ενώ ξεκαθάρισε πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους χωρίς προληπτική στήριξη, αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο επικεφαλής του ESM προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές. “Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των stress tests”, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters. “Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (...) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει”, πρόσθεσε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως ορισμένες κυβερνήσεις προτείνουν να χρησιμοποιηθεί μέρος του αποθεματικού του ESM για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να είναι διαθέσιμα μεγάλα κεφάλαια. “Ως ένας θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων, είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη αχρησιμοποίητη ισχύ πυρός”, εξήγησε. “Όλοι γνωρίζουμε καθώς βγαίνουμε από την κρίση ότι θα υπάρξει κι άλλη κρίση μια μέρα”, τόνισε ο Ρέγκλινγκ.