Reuters: Αλλάζει γνώμη η Ελλάδα για την έξοδο από το πρόγραμμα

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως κάνει η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επιθυμία της για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, η Ελλάδα, μετά από πιέσεις από την πλευρά των Βρυξελλών και την αρνητική αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες, απομακρύνεται από μία “καθαρή” έξοδο, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι διαφωνούν και με την αποδέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Υπάρχει αναγνώριση από την ελληνική πλευρά ότι μία πλήρης αποκοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν είναι προς το συμφέρον τους”, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος χαρακτήρισε την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων “επαναφορά στην πραγματικότητα”.

Άλλοι αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας συνετέλεσαν επίσης κάποιο ρόλο στη μεταστροφή της ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, είναι πιθανό να αναζητήσει έναν προληπτικό μηχανισμό στήριξης από τους εταίρους της, ελπίζοντας πως οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να καλύψουν το ποσό που θα έδινε το ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να αποδεσμευθεί. Σημειώνουν, ωστόσο, πως για οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση θα υπάρξουν όροι, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την αποδέσμευση του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι οι όροι που θέτει το Ταμείο βοηθούν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στους ιδιώτες επενδυτές.

Το σχέδιο της Ελλάδας για χρηματοδότηση αποκλειστικά από τις διεθνείς αγορές το 2015 “είναι υπερβολικά αισιόδοξο”, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, που εξηγεί πως “οι επενδυτές δε θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα”.

Όπως εξηγούν άλλα στελέχη, η αποδέσμευση του ΔΝΤ μπορεί να ήταν χρήσιμη επικοινωνιακά για την κυβέρνηση εντός Ελλάδας, όμως στο εξωτερικό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. “Έχει να κάνει με την αξιοπιστία που έχει στις αγορές το ΔΝΤ, τις σφραγίδες έγκρισης που είναι σημαντικές – θα θέλαμε να έχουμε το ΔΝΤ εκεί”, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.