Λαπαβίτσας: Διαχειρίσιμη μία έξοδος από το ευρώ

Την άποψη ότι μία πιθανή έξοδος από την ΟΝΕ θα ήταν απολύτως διαχειρίσιμη εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας. Την ίδια ώρα που ο γνωστός οικονομολόγος διατύπωσε αιχμές σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν λειτουργεί ως παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια παρουσιάσης του βιβλίου του με τίτλο "Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της ευρωζώνης", ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε ότι μια ριζοσπαστική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στη στρατηγική της, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή φέρει την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε πως η στρατηγική ανάπτυξης (δηλαδή τα μνημόνια) που ακολουθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι λάθος, σημειώνοντας ότι "δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο".

Όπως ανέφερε, το τεράστιο χρέος, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, η αδύναμη κατανάλωση (λόγω της υψηλής ανεργίας και της μείωσης των μισθών) και οι προβληματικές επενδύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα η βαθιά διαγραφή του χρέους και η άρση της λιτότητας αποτελούν τους απαραίτητους όρους για την αλλαγή στρατηγικής με στόχο την έξοδο από την κρίση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Όπως εξήγησε άρση της λιτότητας σημαίνει απόρριψη των πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Επιπλέον ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι η αλλαγή στρατηγικής προϋποθέτει δημόσια παρέμβαση (ανεργία, στέγαση, διατροφή, υγεία, κοινωνική πρόνοια), δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των τραπεζών, μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα με βιομηχανική πολιτική (δηλαδή συστηματική παρέμβαση για την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα) και αλλαγή στις κρατικές δομές και στη λειτουργία του πολιτεύματος (εκδημοκρατισμός).

Σχετικά με την ευρωζώνη ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ότι αποτελεί ιστορική αποτυχία νομισματικής ένωσης και πρότεινε να θεσπιστεί η δυνατότητα εξόδου για μεμονωμένες χώρες. Επίσης ανέφερε ότι η συμμετοχή στην ΟΝΕ αποτελεί μοχλό εκβιασμού των δανειστών τονίζοντας ότι μια ριζοσπαστική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει.

Όπως υποστήριξε, μάλιστα, μια πιθανή έξοδος (είτε συναινετική είτε συγκρουσιακή) από την ΟΝΕ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη (σ.σ. αν και παραδέχτηκε ότι θα προκαλέσει και προβλήματα, όπως π.χ. το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων).

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι προφανώς και πρέπει να κυβερνήσει καθώς έχει αποδεχτεί αυτήν την προοπτική. Σχολίασε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί ως παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς (σε ό,τι αφορά τη σχέση του με το λαϊκό κίνημα), έχει άλλη δομή και η ηγεσία του έχει εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη για το πως θα λειτουργήσει.