Θέμα ημερών η συμφωνία για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια

Θέμα ημερών είναι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, όπως προέκυψε από τη δίωρη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας στη σύσκεψη ήταν ότι “η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική”.

Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα και την Πέμπτη για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης για το ίδιο ζήτημα τις προσεχείς ημέρες.

Το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, “χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας”.

Τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων είναι έτοιμα, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος, και θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.

Πάντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποστείλει ακόμα όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές, και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα σχετικά με την επίπτωση του εγχειρήματος στα δημοσιονομικά του κράτους. Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα “κόκκινα” δάνεια.

“Δεν θα τρελάνουμε την αγορά”, σχολίασε κορυφαίο στέλεχος, σημειώνοντας ότι δεν είναι απλά μια ρύθμιση, αλλά “μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων”.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.

Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.

Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μη χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.

“Πολλοί εντός Ελλάδος και λίγοι εκτός δεν θέλουν να βγούμε από το Μνημόνιο”, σημείωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει ότι θα καταγραφεί πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.