Αναζητώντας με την τρόικα την “επόμενη μέρα” μετά τα μνημόνια

Την έξοδο από το Μνημόνιο και τη σφικτή επιτήρηση της τρόικας εξέτασαν σήμερα ο υπουργος Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα έγινε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Χαρδούβελη, Σταϊκούρα, Παπασταύρου, Γκογιάλ και Κοστέλο στην οποία εξετάσθηκε η "Day After" της ελληνικής οικονομίας.

"Εξετάσαμε το πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο. Πρέπει με το κλείσιμο του review να έχουμε κλείσει και το θέμα της εξόδου", ανέφερε και προσέθεσε πως εάν η χώρα εξέλθει από το Μνημόνιο, ο έλεγχος της τρόικας δεν μπορεί να είναι ο ίδιος.

Ο ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ είπε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομολόγα το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πως όταν οι αγορές είναι ρηχές υπάρχει μεταβλητότητα.

Στο κομμάτι των μεγεθών είπε πως εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014 και τα μεγέθη για το 2015, σημειώνοντας μάλιστα πως για το 2015 επήλθε συμφωνία για το δημοσιονομικό στόχο.

"Για το 2015 συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το δημοσιονομικό στόχο χωρίς νέα μέτρα", τόνισε, ενώ ανάφερε πως στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 θα περιληφθούν αναλυτικά όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις (μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%).

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την παρουσία του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις επαφές με την τρόικα το  στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως ο κ. Λαζαρίδης "έχει βαθιά γνώση των αριθμών και πως είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις".

Διαβάστε: Γκρίνια Χαρδούβελη για την παρουσία Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις