Μακρά διαπραγμάτευση με μαξιμαλιστικές διαθέσεις βλέπει η τρόικα

Για μακρά διαπραγμάτευση που θα διαρκέσει «μέχρι να συναντηθούν όλοι οι στόχοι» προϊδεάζουν κύκλοι της τρόικας που δεν κρύβουν ότι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα παραταχθούν σήμερα στις 11.30 απέναντι στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια σύντομη αξιολόγηση που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το δάνειο του EFSF και τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν έως το τέλος του 2014, προκειμένου να μην χαθούν - όπως έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι συζητήσεις που θα διεξάγει τις επόμενες οκτώ ημέρες στην Αθηνά η Κυβέρνηση με την τρόικα θα εστιαστούν στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού 2015, αλλά και στην ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Μετά τις 8 Οκτωβρίου ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα επιστρέψουν στις βάσεις τους και θα επανέλθουν στην Αθήνα ξανά στις 15 Οκτωβρίου, μετά το Eurogroup και Ecofin του Λουξεμβούργου (13-14 Οκτωβρίου).

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα έχει την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση με τους κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) στην οποία θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου Προϋπολογισμού 2015, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2014. Στις 3 το μεσημέρι η τρόικα θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών και με τον υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη με τον οποίο θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τις δαπάνες υγείας.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν αύριο με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρυθμίσεις κ. Κ. Μητσοτάκη. Με τον πρώτο θα εξετάσουν το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και με τον δεύτερο το θέμα των 6.500 απομακρύνσεων από τον δημόσιο τομέα εντός του 2014.Τέλος, την Πέμπτη και την Παρασκευή η τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, ενώ την ίδια ημέρα (Παρασκευή) θα συναντηθεί και με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη.

Οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επικεντρωθούν στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στο συνδικαλιστικό νόμο και στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Βρούτσης θα έχει σήμερα στη Γενεύη συνάντηση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όπου θα εξετασθούν τα θέματα του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου σε σχέση με τα όσα ισχύουν διεθνώς.